Sergi Bruguera

Sergi Bruguera sok tekintetben hidat jelent két korszak között. A régi, nagymúltra visszatekintő spanyol tenisz sikerei már lassan csak emlékek maradtak, és sokan temették a sportágat, amikor az 1987-es spanyol bajnok felcsillantotta a reményt a hispánok számára. Sokan tekintenek úgy rá, mint akivel az újkori spanyol dominancia a kezdetét vette.

Már második profi évében ATP torna elődöntőjében játszott, legyőzve a nagy Jimmy Connorst, egy évre rá pedig már két finálé és egy Top 10-es győzelem Stefan Edberg ellen is kifutott neki. Az igazi robbanás azonban 1991-ben történt, amikor mindössze húsz évesen Estorilban megnyerte élete első ATP tornáját, majd ezt rögtön a Monte Carlo-i Masters behúzásával fejelte meg, melynek döntőjében Boris Becker is csak gratulálni tudott neki. A lendület kitartott, még egy tornagyőzelem és Top 5-ös világranglista pozíció, aminek következtében Bruguera hirtelen világsztárrá avanzsált. 1992-ben megismételte a bravúrt, ismét három ATP tornát nyert meg, és ekkor kevesen gondolták, hogy a java még csak ezután jön. 93-ban ugyanis tíz döntőből ötöt megnyerve Andres Gimeno 1972-es sikere óta először újra Grand Slam bajnokuk lett a spanyoloknak – hol másutt, mint Bruguera kedvenc borításán, salakon Párizsban. Ha valakit meglepett az első Grand Slam siker, akkor a címvédéstől bizonyára elállt a lélegzete minden teniszrajongónak – Sergi 1994-ben is nyert három tornát, köztük második Roland Garrosát, és az évet megint a legjobb négy között végezte.

Számos kisebb sérülése azonban ekkorra komollyá vált, két év is elment pályafutásából, mire újra egészségesen tudott pályára lépni, négy alkalommal is döntőzött, köztük ismét a Garroson és csak a csodálatos Guga Kuerten tudta feltartani Bruguerát. A sérülések azonban egyre csak jöttek, Bruguera pedig ismét visszaesett, 1998-ban egészen a Top 100-on kívülre zuhant, nem volt más választása, kés alá kellett feküdnie. 200-ben még egyszer nekiveselkedett, klasszisa pedig újra megcsillant – két döntő és egy elődöntő mutatták, mekkora játékos is a spanyol. Még egy évet ráhúzott, ekkor már olyanokkal versengve, mint Carlos Moya vagy Juan Carlos Ferrero. Bruguera a pályán adta át a stafétát és alapozta meg egy új, nagy generáció sikereit.

 

  


Kiemelt támogatói partnerek:
MVM PartnerKÖZGÉPCentral médiacsoportOPELKempinski Hotel CorvinusGerbeaudRaaberlogSAUSKA SPORTTVAirfranceA-Hídclass FMSTRABAGswietelskykapschACGRebound SportsHG MEDIA