2016.11.23
A játéknak egyelőre vége Az idén gazdasági okokból elmarad a népszerű Tennis Classics, ám Taróczy Balázs versenyigazgató nem adja fel, és reméli, jövőre ismét megszervezheti.

Miért marad el idén a Tennis Classics?

Kétezernyolcban szerveztük az első Tennis Classicsot. Pechünkre éppen abban az évben következett be a gazdasági válság, a Magyar Nemzeti Bank akkori elnöke a Classicson tudta  meg, hogy beütött krach – kezdte a Nemzeti Sportnak nyugodt hangon Taróczy Balázs, torna versenyigazgatója. – A válság után rendkívüli módon csökkent azon cégek száma, amelyek nagyobb összeggel tudtak volna támogatni egy sporteseményt. Nekünk az és a Szerencsejáték Zrt. volt a legnagyobb partnerünk, az ő segítségükkel tudtuk a nehezebb gazdasági körülmények ellenére is megrendezni az eseményt. Kétezertizenhattól azonban e két cég már nem állt a Tennis Classics mögé, nélkülük pedig nem tudtuk tető alá hozni versenyt.

img_1482Hány százalékban támogatták Tennis Classicsot, ha a folytatás ennyire reménytelen nélkülük?

Nagyjából a költségvetésünk felét e két cég adta. Én amolyan tutista ember vagyok, nem szeretek rizikózni. Csak úgy tudok a többi céggel tárgyalni, ha van mögöttem egy biztos háttér, az MVM és Szerencsejáték nélkül viszont ez most nem volt meg.

Mikor kezdte először azt érezni, hogy az idén nem lesz Tennis Classics?

Tavaly járt le velük a szerződésünk, és amikor megtudtam, hogy idén nem hosszabbítanak, éreztem, hogy kevés az esély… Futottam még köröket, hiszen sok teniszt szerető ember várta a Tennis Classicsot, és nagyon sok támogatónk is volt, akik az első évtől mellettünk álltak, és örömmel vettek volna részt az idei eseményen is. Gondolom, van összefüggés a két nagy állami cég visszalépése mögött azzal együtt, hogy az állam jelentősen támogatja a Magyar Teniszszövetséget, rengeteg versenyt rendeznek meg, és nagy öröm, hogy elkészült a Nemzeti Edzésközpont is.

Nagyon csalódott?

Egyáltalán nem. Többféleképpen lehet nézni az egészet. Van egy olyan oldala, hogy jaj, de kár, amiért vége, de én inkább örülök, hogy 2008-tól nyolc éven át sok-sok embernek életre szóló élményt adva meg tudtuk rendezni a Tennis Classicsot, én ezt egy nagy eredménynek tartom. A megsérülő Tomás Berdych mellett hárman jutottak ki az idei londoni ATP-világbajnokságra a Tennis Classicsokon fellépő játékosok közül, legendás nevek léptek pályára Budapesten. Úgy élem meg, hogy volt egy játékom, amelyet nyolc évig játszhattam, és nagyon élveztem.

Jövőre lesz Tennis Classics?

Naná! Én nem adom fel. Tavasszal sok versenyt rendeznek majd Magyarországon, de egy őszi-téli rendezvény benne van a pakliban. A Papp László Budapest Sportaréna lefoglalásán kívül nincs túl sok sürgős teendőnk, a játékosokkal minél később állapodik meg az ember, annál biztosabb, hogy ráérnek. Nyár közepéig van idő ezt eldönteni. Én készen állok a szervezésre.

 

A cikk a Nemzeti Sport 2016. november 18. pénteki számában jelent meg

2015.11.16
A szezon lezárultával pedig nagyon jó egy kis levezető Exkluzív interjú Richard Gasquet-val

Miért fogadta el a Tennis Classics szervezőinek invitálását ?

Több barátom is járt már a Tennis Classicson és mind azt mesélték hogy fantasztikus volt a hangulat. Gael (Monfils) többször is ha jól emlékszem, Jo (Wilfried Tsonga) és Gilles (Simon) is imádták. A várost amúgy is nagyon régen szerettem volna megnézni, állítólag elképesztő hangulat van esténként. A szezon lezárultával pedig nagyon jó egy kis levezető, ahol kicsit könnyedebben de azért teniszezhetünk még.

Először jön Magyarországra ?

Nem, egészen kis koromban jártam már itt, korosztályos tornán, de mióta profi vagyok, nem volt alkalmam.

Mi jut eszébe Magyarországról ?

Hát, most azt illene mondanom, hogy a kultúra meg a zene... De őszintén szólva mindenki el van ájulva a magyar lányoktól, azt mondják, hogy messze a legszebbek a világon. És az éjszakai élet is híresen aktív, meg az ételek, nagyon sok magyar étterem van Franciaországban is.

Richard Gasquet of France in action in the Hopman Cup 2012, PerthIsmer híres magyar sportolókat ?

Most nagyon meg kell erőltetnem magam de úgy emlékszem, hogy a vízilabda csapatuk legendás, igaz, nálunk az nem egy túl népszerű sportág.

Milyen más sportágat követ a teniszen kívül ? Például melyik focicsapatnak szurkol?

Szeretem a focit, én már csak kötelességből is Montpellier szurkoló vagyok, de nálam a második kedvenc a rögbi, ami nálunk hatalmas sportág. A VB miatt most még néha az edzéseket is ellazsáltam, kár, hogy nem jött össze egy nagy siker.

Jövőre Franciaország rendezi a labdarúgó Európa-bajnokságot. Mi a tippje a kontinensviadalra?

Nem tudom megmondani, nálunk most nagyon átalakulóban van a foci. Egy nagy generáció kiöregedett, a fiatalok pedig bármikor berobbanhatnak. Az biztos, hogy több millióan fogunk szurkolni nekik, ez biztos erőt ad. Igaz mondjuk, hogy engem például sokszor lebénít ha hazai közönség előtt játszom.

Ha nem teniszezőnek állt volna, mivel foglalkozna most?

Nehéz megmondani, olyan korán kezdtem. Mivel a szüleim is teniszedzők voltak, nekem ez automatikus volt. Az iskolában a rögbi volt a mindenem a tensiz mellett, emlékszem, állandóan arról álmodtam, hogy én leszek a válogatott flyhalf-ja. DE az is lehet, hogy golfoznék – azt nagyon szeretem,

Mit csinál a szabadidejében?

Leginkább pihenek. Ha pedig egy-két napnál több időm van, akkor a barátaimmal Párizsba utazunk szórakozni.

Főz vagy inkább elmegy étterembe? Olvasás vagy inkább tévé nézés?

Nem, nem főzök, sem időm sem kedvem nincs hozzá de főleg tehetségem. Mellesleg imádom a jó éttermeket, a világ minden táját beutazom, sokat ki tudok próbálni. Olvasni nemigen van idő, inkább kicsit tévézek, néha elmegyek egy moziba.

Mi a kedvenc étele? Milyen zenéket hallgat legszívesebben? Kedvenc filmje?

A kedvenc ételem? Mindegy, csak sajt legyen benne. Meg a pizza, azt imádom. Zene? Sokáig a Coldplay volt, most már nincs kedvencem de imádom a zenét, a táncot. Film? Egyértelműen a Gladiátor.

Öt éve a top 30-ban van a férfi teniszezők világranglistáján. Gondolja, hogy egyszer világelső lehet?

Másként nem érdemes nekiállni. Persze,jó lenne de azért a teniszezőnek reálisan kell látnia a dolgokat. A mezőny rettentő erős, a Nagy Négyes, most meg Stan (Wawrinka), sokkal stabilabbak a többieknél. Őket mind meg kellene előzni. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz.

Hol edz?

Off-seasonban Párizsban, amikor úton vagyunk, akkor mindig ott, ahol a torna épp van.

Mi a legnagyobb álma a karrierjét illetően?

A Roland Garros. Az minden francia teniszező álma, az enyém is az. Meg esetleg még egy Davis Cup.

Mi volt élete legnagyobb kudarca?

Nagy kudarc? Igazán nagy kudarcra nem emlékszem, de otthon kikapni mindig rettenetesen fáj. A hazai közönség előtt sokszor izgulok és ha idő előtt kikapok, az nagyon rossz. Egyszer a US Openen a selejtezőben leléptettek, akkor nagyon szégyelltem magma – de az régen volt.

Grand Slam-tornákon és a Davis Kupában egyaránt szerepel. Mi a különbség a két nagyszabású esemény között?

A Davis Kupa csapatsport, a hazádért harcolsz a barátaiddal a közönséged előtt. Nem engedheted meg magadnak, hogy rosszul, vagy rossz mentalitással játssz. A Grand Slam nagyon megerőltető, három nyert szettre két héten át, és elég egy rossz nap, már vége is mindennek. Nehéz két héten keresztül fenntartani a koncentrációt.

Véleménye szerint ki volt a tenisztörténelem legjobb játékosa? Miért?

Roger Federer. Nem hiszem, hogy ehhez bármit hozzá kell tennem, ő a legnagyobb és kész. 

Melyik torna a kedvence és miért?

A Roland Garros. A hangulat, ami körülveszi a felhajtás az elképesztő. És rengeteg hazai játékos, barátok, a családom is kilátogat. Egyszerre izgulok és közben nagyon fel is dob.

Ki az a játékos, aki ellen a legkeményebb volt játszani?

Nem tudok kiemelni senkit. Talán Nadal, mert ellene nincs ingyen pont, kicsit kiengedsz és véged. De Roddick, Safin, Federer. A legnagoybb teniszezőkkel mind nehéz játszani de ez a legnagyobb kihívás is.

Ki a legviccesebb teniszező?

Gael és Llodra. Kár, hogy Michel már visszavonult, őrület miket művelt a versenyeken. Gael is elképesztő figura, mindenki rajta röhög ha bejön az öltözőbe.

Ki a legjobb barátja az aktív játékosok közül?

A francia játékosok mind a barátaim. Gilles, Jo, Gael, az összes francia teniszezővel nagyon jóban vagyok, együtt nőttünk fel.

Magyarországon rengeteg szurkolója van. Mit üzenne nekik?

Azt, hogy nagyon várom már a Tennis Classics-ot, és remek mérkőzéseket fogunk vívni Sergiékkel (Bruguera).Kiemelt támogatói partnerek:
MVM PartnerKÖZGÉPCentral médiacsoportOPELKempinski Hotel CorvinusGerbeaudRaaberlogSAUSKA SPORTTVAirfranceA-Hídclass FMSTRABAGswietelskykapschACGRebound SportsHG MEDIA