Goran Ivanisevic

Goran Ivanisevic, a horvát tenisz origója, számos későbbi remek teniszező példaképe 1988-ban lett profi, mely évben párosban már tornát is nyert Frankfurtban. A tenisz világába igazából 1990-ben robbant be, amikor a Roland Garroson az első fordulóban búcsúztatta Boris Beckert és a legjobb nyolcig jutott. Becker azt mondta Ivanisevicről: „Még isten sem játszhatott volna jobban”. Párosban egészen a döntőig jutott Petr Kordával, néhány héttel később pedig már a legjobb négyben volt Wimbledonban, ahol Becker elleni parádés játéka ellenére négy szettben alul maradt, Becker azonban megjósolta, hogy egyszer bajnok lesz a wimbledoni füvön. Első egyéni tornagyőzelmét Stuttgartban aratta 1990-ben, Jugoszlávia csapatával pedig Csapat Világbajnok lett. Ivanisevic hamar ismertté vált erőteljes támadó játékstílusáról és elképesztően erős szerváiról, melynek köszönhetően sok éven keresztül a legtöbb ászt produkáló játékos volt. A horvát játékos mindenkit meg tudott verni ha jó formában volt, de temperamentuma miatt sokszor megmagyarázhatatlan vereségekbe is bele tudott szaladni, főleg döntő szettben, amikor kikapott olyanoktól akiket egyébként simán meg tudott volna verni.

1991-ben a második fordulóban kapott ki Wimbledonban, egy évre rá azonban bejutott a döntőbe, ahol a szintén első Grand Slam győzelmére készülő Andre Agassi volt az ellenfele. A drámai ötszettes összecsapásból Agassi került ki győztesen, 67 64 64 16 64 arányban győzedelmeskedve. Ugyanebben az évben a barcelonai olimpián a frissen alakult Horvátországnak bronzérmet szerzett egyéniben és párosban is, de négy tornagyőzelmet is besöpört.

A szöuli és barcelonai olimpián ő volt hazája, Horvátország zászlóvivője és az atlantai olimpián is részt vett. A Davis Kupában 32-11-es mérleggel rendelkezik.

2001-es Wimbledoni győzelmét követően közel 200.000 ember várta Splitben, győzelmét pedig az 1993-ban autóbalesetben elhunyt horvát NBA kosárlabda játékosnak, Drazen Petrovicnak ajánlotta. 2001-ben kéthetes kötelező katonai szolgálaton vett részt, ugyanezen évben pedig a BBC az „Év Sportszemélyisége” címmel adományozta meg

  


Kiemelt támogatói partnerek:
MVM PartnerKÖZGÉPCentral médiacsoportOPELKempinski Hotel CorvinusGerbeaudRaaberlogSAUSKA SPORTTVAirfranceA-Hídclass FMSTRABAGswietelskykapschACGRebound SportsHG MEDIA